Slovenija ima tradicionalno kulinariko, ki nekaterim pomeni zelo veliko. Naši predniki so naredili veliko jedi, ki so skozi leta postala tradicionalna. Kasneje so jih naši kuharji izpopolnili in sedaj so nekatere postale Slovenski simbol. To so na primer kranjska klobasa, blejske kremene rezine , potica, ajdovi žganci, prekmurska gibanica, bovški sir in tako dalje. Našo kulinariko lahko okusimo tudi pri zelo dobrih kuharjih ali pa obiščemo kakšno turistično kmetijo ali kmečki turizem. Tradicionalna slovenska kulinarika ima izvrsten okus in vonj, ki te popelje v čase naših prababic. Seveda pa je treba zraven kulinarike spiti še kakšen deci dobrega domačega vina, na primer tradicionalnega terana, metliško črnino ali najbolj poznanega dolenjskega cvička, ki okus naredi še bolj izjemen in edinstven. Ob uživanju hrane in kapljice slovenskega vina se lahko razvajate in prepustite občutku, ki vas obdaja in popelje v čase, ko je nastala kulinarika. Če imate srečo pa vam lahko tradicionalno hrano naredi kar vaša babica.