Velenjsko jezero je znano pod imenom Velenjska plaža

Velenjsko jezero




Ker prihaja poletje in vročina nas vedno več razmišlja, da bi se šli kam malo osvežit. Ker vsaka reka res ni primerna za kopat, razmišljamo o jezerih. Seveda prvo pomislimo na Blejsko in Bohinjsko jezero, ampak nista edini jezeri v sloveniji, ki se lahko kopamo. Eno res lepo jezero imamo tudi na Štajerskem v Velenju, Velenjsko jezero. Velenjsko jezero je tudi eno lepših jezer, ki je zadnja leta prava atrakcija za ljubitelje kopanja. Ob jezeru so uredili lepo urejeno plažo, z različnimi igrali ter okrepčevalnico, da se lahko odžejate v teh vročih dneh.

Velenjsko jezero

Velenjsko jezero tudi spada med večja jezera v Sloveniji, saj je dolgo 1400 metrov, široko 1300 metrov ter globoko 54 metrov. Jezero je zelo čisto, kot okolica jezera tako tudi sama voda v njem. Zato se ne rabimo bat, da bi se kopali v umazani vodi. Samo Velenjsko jezero je nastalo zaradi rudnika, ki je v bližini. Vsi bi pomislili, da je jezero okrogle oblike, ampak Velenjsko jezero je pravokotne oblike.

Iz Ljubljane do Velenja imate 75 kilometrov, to pomeni da ste v prebližno v 1 uri že tam. Peljite se po avtocesti proti Mariboru. Na avtocesti gledate za izvoz Šentrupert, Gornji Grad, Mozirje. Nato pa sledite tablam za Velenje. V Velenju pa boste tudi videli table za jezero.

Ko pridemo do Velenjskega jezera imamo na razpolago različne aktivnosti. Ljubitelji kolesarjenja se lahko podate s kolesom vse okoli jezera, tudi sprehodite se lahko, saj so lepo urejene sprehajalne poti. So pa zato tudi urejene klopi, da si med potjo lahko malo spočijete, ter pogledate v jezero in boste videli kakšno ribo, ki jih je tukaj kar precej. Kateri pa ste se prišli kopat pa si kar poiščite prostor na Velenjski plaži blizu čolnarne. Na tej plaži se boste počutili, kot da ste na morju. Obala je lepo urejena na travniku, sama obala je prodnata. Kje je urejena plaža ob jezeru je tudi blizu čolnarna. Že beseda dosti pove, tukaj si lahko isposodite razna vodna plovila, da se malo popeljete po jezeru. Najbolj zanimivo je supanje, kateri se prvič s tem spopadate bo res zanimivo početje. Mogoče boste večkrat v vodi, kot na supi ampak ostalo vam bo v spomini. Na sami plaži boste tudi našli sanitarije, tudi stuširate se lahko, ko pridete ven iz vode, otrokom pa tudi tukaj ne bo dolgčas, saj so tudi lepo urejena igrišča. Če pa ste slučajno postali lačni pa se tudi restevracija najde, da vam napolni lačne želodčke.

Velenjsko jezero

Velenjsko jezero vam ponuja vse kar vam ponuja tudi morje, tako da ne rabite rinit v gužvo, raje se odpravite proti Velenju. Po Velenjskem jezeru se lahko popeljete tudi s pletno. S pletno se vozite dobrih 30 minut in občudujete njeno okolico. Pletna se nahaja pri Velenjski plaži, vozi pa vas samo ob sobotah in nedeljah med 15 in 19 uro. Cene pa so zelo ugodne za odrasle vas pride samo 4 EUR, otroke do 18. leta samo 2 EUR, lahko pa pridete v skupini, samo vas mora biti več kot 15 oseb, takrat pa boste plačali na osebo samo 3 EUR.

Na Velenjskem jezeru pa niso uredili samo plaže za ljudi, ampak so uredili tudi posebaj plažo za naše kosmatinčke. Če jih imate doma, ne jih puščat takrat doma, ampak jih lepo vzamite s sabo, ker je plaža narejena prav za njih. Seveda za njih morate lepo poskrbeti, imeti jih morate pod nadzorom, najbolje na povodci in za njimi lepo počistiti.

Ko se boste odpravili na Velenjsko jezero se ne rabite bat, da vam bi bilo tukaj dolgčas. Najprej se odpravite malo kolesarit, ne rabite imet s sabo svojega kolesa, mogoče ga doma nimate ali pa ga ne morete naložit v avto. Odpravite se v TIC, tam si lahko kolo sposodite in tudi otroci si ga lahko sposodijo. Gorsko kolo za 3 ure vožnje vas bo izposoja prišla samo 3 EUR, lahko si ga izposodite za cel dan, za kar boste odšteli samo 10 EUR. Tudi otroci si lahko izposodijo kolo, invalidi tricikl ali pa otroški skiro, do 3 ure vas pride 2,1 EUR, za cel dan pa samo 7 EUR. Če pa imate majhne otroke pa si izposodite kolo z otroško prikolico. Za 3 ure vas bo prišlo samo 6 EUR, za cel dan pa 13 EUR. Tako, da le pogumno in se odpravite na kolo in prekolesarite Velenjsko jezero. Okoli jezera se najde tudi precej igrišč z žogo, imajo tudi fitnes na prostem, tudi golf na travi boste našli in se sprobali, kako znate žogice spravit v luknjo.

Če imate doma otroke, ni pa nujno, ste sigurno že slišali za popularno Piko Nogavičko. Vsako leto se v Velenju dogaja festival Pike Nogavičke, kar privabi precej družin z otroci ali pa se ga udeležijo šole. Otroci imajo različne delavnice, ter se našemijo v Piko Nogavičko.

Če pa ste ljubitelji kampiranja, pa kar šotor v avto in se za nekaj dni odpravite sem k Velenjskem jezeru na počitnice. Sam kamp se nahaj čisto blizu jezera, tako da zjutraj ko vstanete ste že lahko v jezeru in se kopate.

Če v teh poletnih dneh ne veste kam se vsedite v avto in se odpravite proti Velenjskem jezeru. Pa doma ne pozabite kopalk in brisače, ker se boste sigurno osvežili.

Foto: Ana Poznič

Rate this post




Podobni prispevki